PC

Een beginners handleiding voor Minecraft servers

Ondanks dat Minecraft al een spel is uit het jaar 2011, is het vandaag de dag nog ongekend populair. Jij hebt het vast en zeker ook wel eens gespeeld. Misschien speel jij het zelfs wel dagelijks. Logisch, want het is natuurlijk ook een hartstikke leuk spel. Bovendien is het hartstikke simpel. Sommigen houden niet van eenvoudige games, maar de kracht van Minecraft zit hem juist in de eenvoud. Als fervent speler heb jij vast en zeker al een aantal mooie bouwwerken gecreëerd. Hier kun jij je uren mee vermaken, maar op den duur kan het toch wat saai zijn. Dit is zeker het geval wanneer je alleen speelt. Gelukkig kun jij ook zelf een server maken om met vrienden of andere gamers samen te spelen. Ben jij benieuwd hoe je zo’n server maakt? Doe dan een beroep op de beginnershandleiding hieronder.

1. Installeer de server

Wanneer jij zelf een Minecraft server op wilt zetten, helpt de game jou hier een handje bij. Jij kunt namelijk heel eenvoudig een server downloaden via de website van de game. Is de download voltooid? Maak dan een map aan waarin jij de server kunt plaatsen. Doe dit op een plek waar je hem makkelijk weer kunt vinden, bijvoorbeeld op het bureaublad. Geef de map ook een herkenbare naam.

2. Start de server op

Zodra jij de download in een map hebt geplaatst, is jouw server geïnstalleerd. Open deze nu door er tweemaal op te klikken. Het programma vraagt vervolgens om een IP-adres bij ‘direct connect’. Vul hier simpelweg ‘localhost’ in. Sluit het programma nu weer af en keer terug naar de map waarin de server staat.

3. Pas de instelling aan

Om de server geheel naar eigen smaak in te richten, pas jij de instellingen aan. Open de map ‘wereld’ om een leuke ‘world’ voor jouw server toe te voegen. Wil jij jouw vrienden admin maken van de server? Dan kan dit door hun naam in te vullen in het bestand ‘Ops.txt’. In het bestand ‘Server.log’ kun jij zien wat spelers doen op jouw server. Hier worden chatberichten en ingevoerde commando’s weergeven. Tot slot is het bestand ‘White-list.txt’ voor jou nog belangrijk. Hier kun jij invullen welke spelers er allemaal op jouw server mogen komen. Om bij dit bestand te komen, moet je wel een kleine aanpassing doen. Zoek in het bestand ‘Server.properties’ naar “white-liste=false” en wijzig dit in ”white-list=true”. Met behulp van deze laatste instelling maak jij jouw server enkel toegankelijk voor de mensen met wie jij het spel wilt spelen.

4. Let the game begin!

Is alles gelukt? Start de server dan op en laat deze op de achtergrond draaien. Op deze manier blijft de server online. Open vervolgens ook de game en voeg een nieuwe server toe. Jij vult als IP-adres zelf ‘localhost’ in. Wil je dat andere spelers jouw server kunnen vinden? Dan moet je wel even de poort van jouw router ‘forwarden’. Zodoende kunnen ook mensen buiten jouw netwerk spelen op jouw server. Indien dit gelukt is, moet jij jouw vrienden alleen nog jouw IP-adres geven. Dat is in dit geval niet ‘localhost’, maar jouw echte IP-adres. Wanneer vrienden dit adres invoeren, krijgen zij toegang tot jouw eigen Minecraft server en kan het spel beginnen!

One Comment

  1. De populariteit is alleen meer aan het groeien en terecht ook. Dit spel vordert als geen ander de creativiteit en denkvermogen, is echt alles in een. Vele andere spellen hebben geprobeerd deze aspecten te verenigen met strategie, maar Minecraft staat toch bovenaan het lijstje 🙂

Back to top button