In een wereld waar alles digitaal wordt en we steeds minder naar buiten gaan zou je denken dat gezelschapsspellen, zoals bijvoorbeeld cards against humanity er niet meer toe doen. Echter blijkt dat Nederlanders nog massaal uitkijken naar een spelavond met vrienden. Zeker in het spelen van bordspellen staan wij aan de top. Dit is ook niet vreemd, want een gezellig bordspel met een groep mensen is natuurlijk het leukste om te doen. Wij Nederlanders houden van spellen met strategie, ontdekking en spanningselementen. Dit zien we ook terug als we kijken naar de populairste bordspellen.
Monopoly, Oud maar goud!
Waarschijnlijk het bekendste bordspel van de wereld. Sinds 1935 is monopoly verkrijgbaar en sinds de eerste verkoop al een groot succes. Bijna honderd jaar later is monopoly verkrijgbaar in meer dan 26 talen en kent het bordspel diverse thema varianten, maar de speelwijze is gelijk gebleven aan het origineel. Elke speler begint met zijn eigen gekozen poppetje bij start en gooit met 2 dobbelstenen een aantal punten. Deze punten staan gelijk aan het aantal vakken dat het poppetje verplaatst moet worden. Elk vak op het speelbord heeft zijn eigen functie. Het leukste aan monopoly is de simpele manier van spelen.
Kolonisten van Catan
In 1999 won Kolonisten van Catan in Nederland de prijs voor beste speelgoed van het jaar. Het spel is ontzettend strategisch en het spelbord wordt opgebouwd door achthoekige tegels. De tegels zijn grondstoffen die jij nodig hebt om je imperium verder uit te bouwen. Het vergroten van je imperium doe je door het bouwen van dorpen en steden. Voor het bouwen hiervan heb je grondstoffen nodig. Deze grondstoffen kun je ruilen met je medespelers of win je door te dobbelen. De speler wie als eerste 10 punten heeft wint het spel.
Risk
Met het opbouwen van je eigen leger probeer jij de gebieden te veroveren van andere spelers. Ga op het Risk bordspel de oorlog aan met je tegenspelers en schakel de ander zijn leger uit. Dit doe je door het gooien van twee dobbelstenen. Risk zit vol verraad, spanning en bondgenootschap. Het doel van Risk is om je eigen missie te volbrengen. Deze missie wordt voorafgaand aan het spel bepaalt m.b.v. de geheime missiekaarten. Elke speler speelt zijn eigen missie.